KBT- Kognitiv beteendeterapi

Har du någon gång sökt efter information om olika behandlingar och vägledning om du, eller en närstående har problem med ett beteende eller mönster? Då har du säkert kommit över information om KBT, med andra ord kognitiv beteendeterapi.

Kanske är det till och med så att du har kommit över KBT för att du planerar att studera och utbilda dig? Utbildning i kognitiv beteendeterapi finns att hitta på många olika skolor och i sådana fall ska du hänga kvar på denna sida och ta del av informationen som ges.

Hur är utbildningen uppbyggd?
Hur utbildningarna och varje tillfälle är uppbyggda varierar beroende på var du har valt att utbilda dig. Det gemensamma för alla utbildningar är dock att det lärs ut både teoretiska och praktiska kunskaper inom KBT och utbildningen kan även fungera som en kompetensutveckling för andra yrkesgrupper så som läkare, socialarbetare, sjuksköterska eller arbete med missbrukare.

Självklart kan utblidningen även komma till användning i många fler situationer som kräver pedagogiska förutsättningar. Anledningen till att kognitiv beteendeterapi är en bra utbildning för dig som vill arbeta med människor är att metoden utgår från en beteendeanalys av samspelet mellan tankar, känslor och sedan det fysiska beteendet och följderna.

Hur går utbildningen till?
Det vanligaste när man utbildar sig inom KBT är att utbildningen bedrivs genom olika seminarier och föresläsningar, men också en hel del praktiska övningar och ”lär-känna-dig-själv övningar”. Utbildningens längd varier beroende på var du valt att läsa din utbildning, men beror också på upplägget av kursen. Kursen ger dig information om hur kognitiv beteendeterapi uppkom, alltså historik, grunder och hur man förhåller sig till det.

För att utbilda dig till KBT-terapeut behöver du läsa ett universitetsprogram eller gå en full yrkesutbildning. Har du svårt att hitta den rätta utbildningen för just ditt ändamål finns det alltid studievägledare och information på nätet att vända sig till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *